Sunday, December 12, 2010

KENAPA DUNIA ISLAM MENJADI SASARAN PEMUSNAHAN?

Daripada Ummul Mukminin, Zainab binti Jahsy (isteri Rasulullah SAW), beliau berkata : “(Pada suatu hari) Rasulullah SAW masuk ke dalam rumahnya dengan keadaan cemas sambil bersabda, La ilaha illallah, celaka (binasa) bagi bangsa Arab dari kejahatan (malapetaka) yang sudah hampir menimpa mereka. Pada hari ini telah terbuka dari dinding Ya’juj dan Ma’juj seperti ini,” dan Baginda menemukan hujung ibu jari dan hujung jari telunjuk yang dengan itu membentuk bulatan. Zainab binti Jahsy lalu bertanya : “Ya Rasulullah! Apakah kami akan binasa sedangkan di kalangan kami masih ada orang-orang yang soleh?”. Lalu Nabi SAW bersabda “Ya, jikalau kejahatan sudah terlalu banyak”.

Hadis Riwayat Bukhari Muslim

KETERANGAN :

Hadis di atas menerangkan bahawa apabila di suatu tempat atau negeri sudah terlampau banyak kejahatan, kemungkaran dan kefasiqan, maka kebinasaan akan menimpa semua orang yang berada di tempat itu. Tidak hanya kepada orang yang jahat sahaja tetapi orang-orang yang soleh juga akan dibinasakan, walaupun masing-masing pada hari kiamat akan diperhitungkan mengikut amalan yang telah dilakukan.

Oleh itu, segala kemungkaran dan kefasiqan hendaklah segera dibasmikan dan segala kejahatan hendaklah segera dimusnahkan supaya tidak terjadi malapetaka yang bukan sahaja akan menimpa orang-orang yang melakukan kemungkaran dan kejahatan tersebut tetapi turut menimpa semua manusia yang berada di tempat itu.

Dalam hadis ini, walaupun disebut secara khusus tentang bangsa Arab tetapi yang dimaksudkan adalah seluruh bangsa yang ada di dunia ini. Tujuan disebutkan bangsa Arab secara khusus adalah kerana Nabi SAW adalah di kalangan mereka dan yang menerima Islam pada masa permulaan penyebarannya adalah kebanyakan di kalangan bangsa Arab dan sedikit sekali daripada bangsa lain. Begitu pula halnya dalam masalah yang berkaitan dengan maju mundurnya umat Islam adalah banyak bergantung kepada maju mundurnya bangsa Arab itu sendiri. Selain itu, bahasa rasmi Islam adalah bahasa Arab.

Kemudian Ya’juj dan Ma’juj pula adalah dua bangsa (dari keturunan Nabi Adam a.s) yang dahulunya banyak membuat kerosakan di muka bumi ini. Lalu batas daerah dan kawasan kediaman mereka ditutup oleh Iskandar Zulkarnain dan pengikut-pengikutnya dengan campuran besi dan tembaga. Maka dengan itu mereka tidak dapat keluar sehingga hampir tibanya kiamat. Maka pada masa itu dinding yang kuat tadi akan hancur dan keluarlah kedua-dua bangsa itu dari kediaman mereka lalu kembali membuat kerosakan di atas muka bumi ini. Apabila ini terjadi, ia menandakan bahawa kiamat sudah hampir.


Jangan biar umat binasa,

Mungkar maksiat bermaharajalela,

Kita semua nanti merasa,

Akibat buruk datang menimpa.


Dinding Ya’juj mula terbuka,

Tanda dunia akan binasa,

Walaupun ada insan bertaqwa,

Bila mungkar sudah merata.

No comments:

Post a Comment