Tuesday, December 28, 2010

SELURUH DUNIA DATANG MENGERUMUNI DUNIA ISLAM

Daripada Tsauban r.a berkata : Rasulullah SAW bersabda : “Hampir tiba suatu masa di mana bangsa-bangsa dari seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang-orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka”. Maka salah seorang sahabat bertanya, “Apakah ini kerana jumlah umat Islam sedikit pada masa itu?”. Nabi SAW menjawab, “Bahkan kamu pada hari itu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih di waktu banjir, dan Allah akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu dan Allah akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit ‘wahan’”. Seorang sahabat bertanya : “Apakah wahan itu wahai Rasulullah?”. Nabi menjawab : “Cinta kepada dunia dan takut kepada kematian”.

Hadis Riwayat Abu Daud

KETERANGAN :

Memang benar apa yang disabdakan oleh Rasulullah SAW. Keadaan umat Islam pada hari ini menggambarkan kebenaran apa yang disabdakan oleh Rasulullah SAW. Umat Islam walaupun mereka mempunyai bilangan yang ramai iaitu kira-kira 1 billion (1/5 penduduk dunia), tetapi mereka sering dipersendakan dan menjadi alat permainan bangsa-bangsa lain. Mereka ditindas, diinjak-injak, disakiti, dibunuh dan sebagainya. Bangsa-bangsa dari seluruh dunia walaupun berbeza-beza agama, mereka bersatu untuk melawan dan melumpuhkan kekuatannya.

Sebenarnya segala kekalahan kaum Muslimin adalah berpunca dari dalam diri kaum Muslimin itu sendiri iaitu daripada penyakit ‘wahan’ yang merupakan campuran dari dua unsur yang selalu wujud dalam bentuk kembar dua iaitu ‘cinta dunia’ dan ‘takut mati’. Kedua-dua penyakit ini tidak dapat dipisahkan. ‘Cinta dunia’ bermakna tamak, rakus, bakhil dan tidak mahu mendermakan harta ke jalan Allah SWT manakala ‘takut mati’ pula bermakna leka dengan kehidupan dunia dan tidak membuat persiapan untuk menghadapi negeri akhirat dan tidak ada perasaan untuk berkorban dengan diri dan jiwa dalam memperjuangkan agama Allah SWT.

Kita berdoa agar Allah SWT menurunkan nushrahNya kepada kaum Muslimin dan memberikan kejayaan di dunia dan di akhirat.


Dunia luar datang mengepung,

Dunia Islam sudah terkurung,

Ibarat buih hanyut terapung,

Dipukul ombak besar menggulung.


Bilangan banyak tidak berguna,

Bila ‘wahan’ penyakit kita,

Takutkan mati, cintakan dunia,

Sangat merosak iman di dada.

No comments:

Post a Comment