Sunday, January 23, 2011

UMAT ISLAM MENGIKUTI LANGKAH-LANGKAH YAHUDI & NASRANI

Daripada Abu Sa’id Al Jhudri r.a berkata : Bahawasanya Rasulullah SAW bersabda : “Kamu akan mengikuti jejak langkah umat-umat sebelum kamu, sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta sehingga jika mereka memasuki lubang biawak pun kamu akan mengikuti mereka”. Sahabat bertanya, “Ya Rasulullah! Apakah Yahudi dan Nasrani yang kau maksudkan?”. Nabi SAW menjawab, “Siapa lagi kalau bukan mereka”.

Hadis Riwayat Muslim

KETERANGAN :

Umat Islam akan mengikut jejak langkah atau ‘cara hidup’ orang-orang Yahudi dan Nasrani, sehinggalah dalam urusan-urusan yang kecil dan perkara-perkara yang tidak munsabah. Contohnya jika orang Yahudi dan Nasrani masuk ke lubang biawak yang kotor dan sempit sekalipun, orang Islam akan terus mengikut mereka.

Zaman sekarang ini kita dapat melihat kenyataan sabdaan Rasulullah SAW ini. Ramai orang Islam yang kehilangan pegangan di dalam kehidupan. Mereka banyak meniru ‘cara hidup’ Yahudi dan Nasrani sama ada secara mereka sedar atau tidak. Ramai orang Islam yang telah terperangkap dengan tipu helah Yahudi dan Nasrani dan ramai pula yang menjadi alat dan tali barut mereka.

Ya Allah! Selamatkanlah kami daripada mereka.


Langkah Yahudi jangan diturut,

Jalan Nasrani jangan diikut,

Kenapa kita mesti melutut,

Kepada bangsa bersifat taghut.


Umat Yahudi dimurka Tuhan,

Ilmu dituntut, amalan ditinggalkan,

Umat Nasrani sesat di jalan,

Amalan dibuat tanpa pedoman.

No comments:

Post a Comment